






05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder
26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder
13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder
Schikking in procedure thuiskopieheffing
Inleiding
Tegenwoordig is iedereen die wel eens een DVD, een laptop of smartphone heeft gekocht bekend met de thuiskopieheffing. Deze heffing is er om auteurs, artiesten en andere rechthebbenden een compensatie te bieden voor de inkomsten die zij mislopen doordat hun werk gekopieerd wordt. Zolang het maar voor privégebruik is mag iedereen een kopie maken, de rechthebbenden worden hiervoor dus gecompenseerd door middel van de thuiskopieheffing. Stichting de Thuiskopie is aangewezen om de thuiskopieheffing te incasseren en vervolgens te zorgen voor verdeling van de gelden.
Geschil
Over de hoogte van de thuiskopieheffing in de periode 2007 t/m 2012 is een geschil gerezen tussen Stichting de Thuiskopie en de Staat. Het toenmalige kabinet besloot namelijk om de thuiskopieheffing met ingang van 1 mei 2007 te bevriezen. Het gevolg was dat er in de periode 2007 t/m 2012 alleen thuiskopieheffing is geheven over de verkoop van CD’s en DVD’s en niet over andere andere voorwerpen waarmee het maken van kopieën mogelijk is, zoals mp3 spelers. Om deze reden waren de opbrengsten uit de thuiskopieheffing te laag volgens Stichting de Thuiskopie, waardoor rechthebbenden niet voldoende konden worden gecompenseerd. Dit geschil heeft er in 2009 toe geleid dat Stichting de Thuiskopie een procedure heeft aangespannen tegen de Staat.
Procedure en schikking
In een eerdere procedure tussen NORMA (Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs) en de Staat had het Hof Den Haag op 27 maart 2012 reeds geoordeeld dat de bevriezing van de thuiskopieheffing in de periode 2007 t/m 2012 niet plaats had mogen vinden. Deze uitspraak is door de Hoge Raad bevestigd in een arrest van 7 maart 2014. Gelet op de inhoud van deze arresten zijn de Staat en Stichting de Thuiskopie de dialoog met elkaar aangegaan, ten einde een schikking te treffen. Uiteindelijk zijn zij het eens geworden en zal de Staat een bedrag van 33,5 miljoen euro aan Stichting de Thuiskopie betalen om te compenseren voor de gemiste opbrengsten van 2007 t/m 2012. Deze gelden zullen ten goede komen aan de rechthebbenden. Door het betalen van deze schadevergoeding zal de gerechtelijke procedure worden beëindigd.
bron: rechtennieuws.nl