05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Ontslag zwangere werkneemster tijdens proeftijd

De feiten

Op 22 januari 2015 heeft de kantonrechter uitspraak gedaan in de volgende zaak:

Werkneemster X solliciteerde in maart 2014 naar een nieuwe functie bij een bank. Deze functie is haar uiteindelijk ook aangeboden. Bij acceptatie van het aanbod heeft werkneemster medegedeeld dat ze op dat moment zwanger was.
Zij is per 15 juli 2014 voor onbepaalde tijd met een proeftijd van 2 maanden bij haar nieuwe werkgever in dienst getreden. Na ruim een maand werken kreeg werkneemster X op 20 augustus vakantie tot en met 15 september.
Op 9 september voerden werkneemster X en haar werkgever een conference call over de overeengekomen proeftijd, voorgesteld door haar werkgever. Op 10 september werd er, binnen haar proeftijd overigens, een voldoende gemotiveerde brief verstuurd naar werkneemster X dat de arbeidsovereenkomst beŽindigd werd wegens twijfels over de succesvolle uitoefening van haar werkzaamheden. Werkneemster X vermoedde sterk dat haar zwangerschap de reden van ontslag was en is naar de kantonrechter gestapt. Als de bank ontevreden was over haar werkzaamheden hadden ze dit haar ook vůůr haar vakantie kunnen mededelen, stelde ze.

De uitspraak

De kantonrechter heeft toch geoordeeld dat dit een rechtsgeldig ontslag is. De gang van zaken zijn inderdaad aan de zijde van de bank niet vlekkeloos gegaan, geeft hij toe, maar dit verandert niets aan het uiteindelijke ontslag. Binnen de proeftijd is voldoende gemotiveerd kennisgegeven dat er twijfels bestaan over de functiebeoefening. De vordering van werkneemster X is afgewezen.

Vragen?

Een werkgever heeft tijdens een proeftijd ruime bevoegdheden om ervoor te kiezen niet door te gaan met een nieuwe werknemer. Een proeftijd van 2 maanden, houdt dus onzekerheid in tot de laatste dag hiervan. Om verrassingen te voorkomen kunt u altijd in gesprek gaan met uw werkgever over de tevredenheid over uw resultaten. Bent u ontslagen en heeft u hier uw twijfels bij? Twijfel niet om contact met ons op te nemen, wij zijn graag bereid naar uw situatie te kijken!

 

Bron: TAP 2015, jaargang 8, afleveringnummer 2, artikel 64. (ECLI:NL:RBOBR:2015:420)