05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Foto’s KLPD gebruikt voor rittenadministratie belastingdienst

Onlangs heeft het gerechtshof in Den Bosch een uitspraak gedaan over het uitleveren van foto’s van snelwegcamera’s door de politie aan de belastingdienst.

De zaak kwam bij het hof terecht door iemand die vond dat hiermee inbreuk op zijn privacy wordt gemaakt. De camera’s die zijn auto tijdens het rijden op de snelweg hadden gefotografeerd zijn niet bedoeld om hem bekend te maken bij de belastingdienst. Als werknemer moet hij belasting betalen (bijtelling) over de kilometers die hij privé met de bedrijfsauto rijdt. Door het delen van de foto’s door de politie met de belastingdienst werd bij deze laatste bekend hoeveel hij privé ermee reed.

De burger heeft zijn zaak eerst laten voorkomen bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Deze oordeelde reeds in het nadeel van de man. Het hof deed de toets opnieuw. Daarbij gaf het hof toe dat het gebruik van de foto’s voor de rittenadministratie een inbreuk is op de privacy. Toch wordt deze ook door het hof toegelaten. Deze manier van controleren door de belastingdienst is het meest efficiënt. Controle op een andere manier zou wellicht nog belastender voor de burger kunnen zijn. De maatregel wordt dus proportioneel geacht.

Heeft u zelf twijfels of er inbreuk op uw privacy wordt gemaakt? U kunt met uw vragen bij ons terecht!

Bron: Hof ‘s-Hertogenbosch, 27 maart 2015, www.rechtspraak.nl