05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Europees Parlementsverkiezingen

Deze maand worden er weer Europees Parlementsverkiezingen gehouden. In Nederland staan ze gepland op 22 mei a.s. De laatste verkiezingen waren in juni 2009, waarbij de opkomst slechts 43,1% was. Veel mensen zien eigenlijk de noodzaak van het stemmen op EuroparlementariŽrs niet in, maar waarom is dit zo belangrijk?

Het Europees Parlement (EP) telt 750 zetels. De leden komen uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Nederland bezit 26 van deze 750 zetels.  De Europees Parlementsleden worden voor 5 jaar benoemd. Deze leden kunnen tussentijds niet ontslagen worden. De volgende verkiezingen zullen dus pas in 2019 weer plaatsvinden.

Het EP stelt samen met de Raad van ministers het budget van de EU en Europese wetgeving vast. Daarnaast controleren zij de activiteiten van de EU. Zij benoemen ook de Europese ombudsman, waarbij je terecht kan indien je klachten hebt over het optreden op Europees niveau. Het EP kan zelf ook omstandigheden aankaarten bij deze ombudsman.

Europees recht heeft invloed op de wetgeving op nationaal niveau. Europees recht heeft directe werking, wat betekent dat men veel Europese wetgeving kan inroepen voor een nationale rechter, ongeacht of deze regeling ook in de betreffende lidstaat aanwezig is. Europese wetgeving werkt dus door in onze Nederlandse rechtsorde.

Euroburgers kunnen enkel in hun eigen lidstaat stemmen. Het is dus niet zo dat je als Nederlander ook invloed kunt stemmen op de Europees Parlementsverkiezingen in BelgiŽ of in een ander land van de EU.

Uw stem en opinie voor Europa is dus zeker van belang. Om de democratische functionaliteit van Europa te bewerkstelligen is het streven zo veel mogelijk burgers van de EU erop attent te maken dat de afstand tussen het hart van Europa en ons niet zo groot is als het voor velen lijkt!

Voor meer informatie en de deelnemende partijen kunt u terecht op www.europeseverkiezingen.com

Bron: www.europa-nu.nl