05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

De autersrechtelijke bescherming van het populairste spel uit de jaren 80


Ongeveer een maand geleden heeft de Hoge Raad besloten dat elementen die louter een technisch effect dienen of zeer het resultaat zijn van een door technische uitgangspunten beperkte keuze, uitgesloten zijn van auteursrechtelijke bescherming. De enkele omstandigheid dat hetzelfde idee op uiteenlopende wijzen kan worden vormgegeven en met andere verdelingen (bijv. 5x5x5 en 6x6x6), brengt niet mee dat de gekozen vormgeving een oorspronkelijk karakter heeft.

Wat volgens de Hoge Raad wel auteursrechtelijke bescherming geniet, is de kleurencombinatie van de Rubik’s cube (rood, oranje, geel, groen, blauw wit). Dit betekent dat alleen het uiterlijk van de Rubik’s cube door het auteursrecht wordt beschermd.

Aanleiding voor deze uitspraak waren diverse kubussen van Beckx, waaronder de Magic Cube, de Keychain Magic Cube en de Kama Sutra Cube. Deze kubussen vertonen grote gelijkenissen met de klassieke Rubik’s cube, zowel qua vorm als qua kleur. Hierbij maken de Magic Cube en de Keychain Magic Cube inbreuk op het auteursrecht van Rubik, doordat ze dezelfde kleurstelling gebruiken. Op de Kama Sutra Cube zijn afbeeldingen op de zijden van de kubus te zien; dit maakt geen inbreuk op het auteursrecht van Rubik.

Rubik had eigenlijk het auteursrecht ingeroepen voor de kubus zonder kleuropdruk, dus voor de kubus als hoofdvorm, met 26 kleinere kubusvormige elementen en de draaibaarheid van 3 rijen van drie elementen langs drie assen. Echter, in verband met de functie van dit driedimensionaal logicaspel, moeten de elementen van dit spel als functioneel bepalend worden aangemerkt. En dit betekent dat deze elementen niet auteursrechtelijk beschermd kunnen worden, slechts de kleurcombinatie.


Bron: www.rechtspraak.nl uitspraak ECLI:NL:HR:2014:2737