05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Bezuinigingen in de zorg


Het zal niemand ontgaan zijn; minister Edith Schippers (Volksgezondheid, sport en welzijn) wil drastische veranderingen in de zorgverzekering aanbrengen. Kort gezegd komt het erop neer dat de vrije artsenkeuze aan banden wordt gelegd.

In het kader van de bezuinigingen wilt minister Schippers de vrije artsenkeuze zoals die nu geldt inperken, zodat zorgverzekeraar meer ruimte krijgen om te onderhandelen met zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen. Zorgaanbieders die te duur zijn, worden dan niet meer vergoed door de zorgverzekeraar en dit zorgt voor minder kosten. Indien je als patiŽnt toch besluit naar een andere arts te gaan, dan betaal je deze kosten zelf. Uitzonderingen van deze wijziging zijn de huisartsen en fysiotherapeuten en de zorg uit het basispakket.

In de maatschappij zijn hevige discussies ontstaan naar aanleiding van deze plannen. De Eerste Kamer heeft daarom besloten om advies te vragen aan de Raad van State alvorens te beslissen over de wetswijziging.

Naast tegenslag vanuit de maatschappij, kan minister Schippers wellicht ook tegenslag vanuit Europa verwachten. Botst dit plan niet met het vrij verkeer van goederen en diensten van de Europese Unie? Europese wetgeving bepaalt dat patiŽnten hun eigen artsen mogen kiezen. Het plan van minister Schippers beperkt deze vrijheid zodanig, dat Nederland op dit moment een boete riskeert van de Europese Commissie. Verder zou het voor nieuwe zorgaanbieders op de markt veel moeilijker worden, doordat er geen vrije artsenkeuze meer zal bestaan. Dit zal weer in strijd zijn met de Europese mededingingsregels.

Het is nog maar de vraag of de plannen daadwerkelijk doorgang zullen vinden. Indien het allemaal doorgaat, dan kan het zo zijn dat patiŽnten niet meer naar hun vertrouwde arts kunnen gaan. In plaats daarvan zal de zorgverzekeraar de keuze van de juiste arts maken.

Bron: www.nu.nl