05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Arbeidsongeschikt en toch de marathon rennen, mag dat?

Velen van u zullen gewoon automatisch zeggen, nee dat kan/mag niet. Toch speelde deze zaak voor de rechtbank in Groningen. De rechter deed over deze zaak uitspraak in kort geding op 20 september 2013.

De werknemer was al voor langere tijd in dienst bij het bedrijf en raakte in maart 2012 arbeidsongeschikt. Vervolgens werden er onderzoeken gedaan door de bedrijfsarts, waaruit naar voren kwam dat de werknemer echt niet kon werken. Omdat er geen passend werk kon worden gevonden binnen het bedrijf heeft men toen besloten om een passende baan buiten het bedrijf te gaan zoeken, met behulp van een re-integratiecoach.

Het re-integratieproces loopt, de werkgever betaalt gewoon het salaris en de man zit arbeidsongeschikt thuis, want men kan geen passende baan vinden. Totdat de werkgever het toch niet meer vertrouwd. Ze maken vanaf de openbare weg video-opnames van de werknemer waarop hij heel soepel verbouwingen aan zijn huis uitvoert, waaronder het vernieuwen van de dakgoot. Bovendien bleek dat de man gedurende zijn arbeidsongeschiktheid gezellig meedeed aan hardloopwedstrijden (waaronder 2 keer een marathon). Desondanks was het fysiek onmogelijk voor hem een baan als postbode te accepteren. Snapt u het?

De rechter snapte het in ieder geval niet helemaal. Nadat hij is ontslagen kreeg de man in kort geding geen gelijk en dus geen doorbetaling van loon. De uitspraak in de bodemprocedure moet nog komen, dus de vraag of je iemand mag ontslaan als hij marathons loopt terwijl hij arbeidsongeschikt is, blijft open.

De uitspraak is terug te vinden via de volgende link:

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2013:5613