05-03-2019
Alles over oorzaken en gevolgen van letselschade en dat wat wij voor u kunnen doen op dit vlak.
» Lees verder

26-10-2015
Kindergebonden budget
» Lees verder

13-10-2015
Ontslag AOW-gerechtigde
» Lees verder

Meer nieuws

Aanpassingen in box 3

Ook dit jaar hebben we met z’n allen belastingaangifte gedaan of moeten dat nog doen. We hebben tenslotte 5 dagen uitstel gekregen voor het doen van de inkomstenbelasting. Vanaf volgend jaar zou de aangifte er op bepaalde punten weleens anders kunnen uitzien. Volgens de Hoge Raad is de box 3 heffing in zijn huidige vorm namelijk in strijd met het Europees recht. Minister Dijsselbloem heeft daarop aangegeven dat er met Prinsjesdag 2015 nieuwe plannen komen voor de belasting op het inkomen uit vermogen wat geregeld wordt in box 3.

De belasting in box 3 heeft nu de vorm van een forfaitaire rendementsheffing. Hierbij wordt uitgegaan dat beleggers ongeveer 4% rendement behalen. Volgens de Hoge Raad is deze wijze van belasting op langere termijn niet houdbaar als je de huidige economische omstandigheden voor ogen neemt. Het kan zijn dat het veronderstelde 4% rendement voor een langere periode niet houdbaar is. Als dit vervolgens leidt tot een buitensporig zware last voor de beleggers, dan is dat in strijd met het Europees recht.

Vooralsnog is er dus nog geen sprake van een strijdigheid met de Europese regelgeving, maar er bestaat een kans dat daar in de toekomst wel sprake van zal zijn. In september zal duidelijk worden hoe de nieuwe wetgeving wordt vormgegeven en wat de gevolgen voor de beleggende burgers onder ons zullen zijn.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Vul hier het contactformulier in en wij beantwoorden je vraag z.s.m.

BRON: www.recht.nl, ECLI:NL:HR:2015:812, www.rechtspraak.nl